lördag 12 maj 2012

Star Trek Remastered...

Tips! Star Trek Remastered på DVD är den första Star Trek serien från 1960-talet där man nu har förbättrat effekterna och allting ser snyggare ut. (För att förtydliga så är det ingen George Lucas-varning på detta projekt utan är endast ett sätt att förstärka slutresultatet, skillnaden mot George Lucas är att han ändrade själva handlingen med sina ändringar av effekterna! T.ex. så ändrade han 1997 så att Greedo sköt först mot Han Solo i baren från första Star Wars för att Han Solo skulle framstå som mer sympatisk, här handlar det istället om att ta med det som skulle varit med från början om tekniken hade funnits.)


Det kluriga med Star Trek är att avsnitten har en konstig ordning i början, anledningen var att man på 60-talet började filma avsnitt och sen tog effektmakarna över och lade på effekter vilket tog olika lång tid beroende på hur mycket effekter det skulle vara i avsnittet, så att man helt enkelt publicerade de avsnitt som var klara, det fanns ingen riktig plan för detta projekt. Under de första avsnitten hann då personerna byta kläder och några karaktärsdrag.




Om man vill se de första avsnitten i rätt ordning för kontinuitetens skull (man måste inte se originalpilotavsnittet ”The cage” först, det går bra senare, se nedan) så ska man titta i följande ordning:


1.      Where no man has gone before
2.      The Corbomite maneuver

3.      Mudd’s women

4.      The enemy within


Sen kan man fortsätta att titta på The man trap, Charlie X, The naked time osv i den ordningen som avsnitten publicerades i.

Delar av det allra första pilotavsnittet ”The cage” med en annan kapten bakades in i dubbelavsnittet ”The menagerie”, men finns också på en av DVD-boxarna som ett eget avsnitt. Detta avsnitt visades aldrig för amerikansk publik på 1960-talet eftersom den ansågs för smart för publiken! Skaparen Gene Roddenberry var också före sin tid genom att låta förste officeren vara en kvinna, med långbyxor dessutom. I de senare avsnitten lade sig TV-bolaget i och ville ha mer kvinnor i kort kort, det blev ibland lite veckans babe över det hela..

Barbie-versionen av Star Trek

Till sist vill jag rekommendera boken Star Trek The original series 365 av Paula M Block där man presenterar fakta för varje avsnitt och hur man tänkte då, väldigt intressant med många fina bilder, ett mycket bra komplement till hela serien. Skaffa!  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar