söndag 6 maj 2012

Lakritsfestivalen sista smakprovet!


Först vill jag säga att årets lakritsfestival var rolig med väldigt mycket folk (jag var en av dem!)
Den tredje och sista goodiebagen innehåller den australiska Kookaburra Liqorice från Trafaco (bruna påsen med en pippifågel på uppe till vänster) och det är stora söta bitar formade som gamla trästubbar (vedträn) med en bismak av vax och tjära – god! En viktig del när man äter en godissort är att ställa sig frågan ”vill jag ta en till?” Ja!  :-)   Denna ger känslan att man är i Australien och arbetar med får på något fält, absolut ingen svensk smak.

Lakritsfabriken i Ramlösa’s pulver från Iran (vita burken) ger en varm smak när man stoppar ner ett fuktigt finger och sen smakar, det måste vara en kemisk reaktion… Möjligheterna till smaksättning verkar vara många, detta är okänd mark för mig och bör utforskas.

Zen Briciole med anis smak (ljusblå paket) och Zen Tronchetti naturell (svart) från Ekologistik innehåller små hårda och skumma bitar, lite som kolbitar, dessa har en vuxensmak som nog inte barnen kommer att uppskatta. Jag har svårt att känna skillnad på dessa två, men tror att den ljusblåa Briciole smakar lättare än den svarta, men det kan vara omslaget som spelar mig ett spratt. Jag har också svårt att hitta en smak som jag kan jämföra dessa två med och på så sätt förklara bättre vad som menas med vuxensmak.

De inbjudande pärlorna Viva Lakrits från Malaco har ett hårt skal som krossas till mindre bitar med en mjuk saltsöt kärna. Bra konsistens och smakupplevelse, det händer mycket i munnen, det gäller att bearbeta både de hårda skalbitarna med det mjuka inre, trevligt!

Lakritsfabriken i Ramlösa skickar till sist med stocken nere till höger: en lakritsrot – roten till allt gott.. Jag känner mig som en gnagare i naturen när jag tuggar på denna, det blir mycket tuggande för att nå själva salmiaksmaken. För den som röker eller biter på naglarna så är det här nog ett bättre alternativ.
Det var allt provsmakande för den här gången, vi får se vad som händer i framtiden…


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar